Sigilarea dinților la copii

Sigilarea dinților la copii

October 11, 2018 by Dr. Andreea Miu0
slide6.jpg

Organizația Mondială a Sănătății recomandă patru metode de prevenție primară a cariei dentare: sigilarea dintilor, fluorizarea generala și locala, igiena oro-dentară și igiena alimentației.

Sigilirea dentară sau sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale reprezintă metoda de prevenire și profilaxie a cariei dentare la copii, incidența cu precădere pe fața ocluzala (cea cu care mestecăm) a dinților și având un grad de apariție mai ridicat la molari și premolari.

Sigilarea se face atât la dinții temporari (de lapte) cât, mai ales, la cei permanenți, de obicei imediat după ce au erupt. Metoda se aplică în special pe dintii definitivi (molarii de 6 ani si 12 ani, dar si pe premolari) in intervalul de varsta 6 – 15 ani.

Protejand dintii de lapte (deciduali) de carii, garantam sanatatea dintilor definitivi si eliminam riscul unor tratamente invazive care vor afecta morfologia dentara pe intreaga durata a vietii.

De ce este necesară sigilarea dentară?

Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie cu santuri si fosete adanci, locuri unde se acumuleaza resturi alimentare si micro-organisme care initiaza caria dentara. Aceste santuri, mai degraba fisuri, au un diametru mai mic decat firul periei de dinti si sunt profunde, sansele atacului carios fiind mari in ciuda igienei conventionale: spalatul sau curatarea dintilor, ambele metode fiind ineficiente in indepartarea resturilor acumulate. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic si este considerata metoda cea mai sigura de profilaxie primara in special la copii.

Materialele folosite – sigilantii – sunt rasini compozite transparente sau opace, preferandu-se sigilantii fotoactivi (cei care se intaresc cu ajutorul lampii cu ultraviolete).

Etapele de lucru pentru sigilarea dentară:

1) Curățarea suprafeței dintelui cu ajutorul unor periuțe rotative, neimplicând frezajul dintelui;
2) Gravarea dintelui (mordansare). Un gel cu consistență fluidă, în a cărui concentrație intră și acid fosforic, este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lăsat să acționeze 15-30s, după care spațiul de lucru este spălat și uscat.
3) Aplicarea sigilantului se realizează cu aplicatoare speciale cu vârfuri de unică folosință. Sigilantul trebuie să acopere toate șanturile, precum și versanții cuspizilor adiacenți. Sigilantul aplicat se menține 10-15s pentru a permite penetrarea și saturarea smalțului mordansat în mod optim, după care se fotopolimerizează.
4) Adaptarea funcționala constă în refacerea morfologiei funcționale a suprafețelor sigilate, îndepartându-se eventuale contacte identificate cu ajutorul hârtiei de articulație prin utilizarea pietrelor diamantate.
5) Reevaluarea pacienților – dinții sigilați trebuie controlați periodic de către medic, ideal la fiecare 6 luni.

Incidența cariei dentare în urma sigilării dinților se reduce cu până la 80%, sigilarea dentară reprezentând  metoda de elecție în profilaxia cariei dentare la copii.WE CARE, WE CAN

WE CARE, WE CAN