Sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară

November 15, 2018 by Dr. Andreea Miu0
MH_sensitive_teeth.png

Ce este sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară este o problemă comună. Nu este o boală, ci mai degrabă o problemă ce se dezvoltă în timp din cauza factorilor ca retragerea gingiilor, periajul excesiv de viguros al dinţilor şi/sau scrâşnirea dinţilor (bruxism).

Dacă vă dor dinţii atunci când beţi băuturi calde sau reci, este posibil să aveţi dinţi sensibili.

Acest lucru poate fi rezultatul cariilor dentare, a unor dinţii fracturaţi, boli parodontale (ale gingiilor), smalţul dinţilor este uzat sau o rădăcină a dintelui este expusă datorită retracţiei gingivale. Tratamentul va depinde de sursa de sensibilitate. Dacă sunteţi preocupat de sensibilitatea dinţilor consultați medicul stomatolog pentru diagnostic şi tratament.

Cauzele sensibilitatii dentare

Sensibilitatea dentară este cauzată de expunerea treptată a părţii mai moi a dintelui, situată sub smalţul dintelui, care poartă numele de “dentină”.

Dentina este străbătută de mici canale (canalicule) ce conţin terminaţii nervoase şi sunt pline cu fluid. Atunci când mâncăm sau bem alimente şi băuturi fierbinţi, reci sau dulci ele pot face acest fluid să se mişte. Ca răspuns la mişcarea fluidului din canalicule, terminaţiile nervoase reacţionează prin declanşarea unei senzaţii bruşte de disconfort sau unei dureri scurte, ascuţite.

Printre cei mai comuni factori ce pot cauza sensibilitatea dentară se numără:

Periajul dentar prea puternic

Obiceiurile ce ţin de igiena dentară, cum ar fi periajul prea frecvent, prea puternic sau cu o periuţă cu peri duri, pot uza în timp smalţul dinţilor. Ele pot cauza şi retragerea gingiilor, care duce la o expunere şi mai mare a dentinei.

Afecţiunile gingiei (gingivita)

Atunci când ţesutul din care este formată gingia este inflamat şi slăbit de gingivită (o afecţiune a gingiei) este posibil să suferi de sensibilitatea gingiilor, putând resimţi sensibilitatea dentară deoarece o suprafaţă mai mare din dentina de la rădăcina dintelui este expusă.

Scrâşnirea dinţilor

Dacă scrâşneşti din dinţi în somn sau strângi din dinţi în timpul zilei este posibil să provoci uzura smalţului şi expunerea stratului de dentină de sub acesta.

Retragerea gingiilor

Retragerea gingiei din apropierea unui dinte sensibil, cauzată de afecţiuni cum ar fi o boală care afectează gingia, poate conduce la expunerea dentinei dintelui şi stă la baza sensibilităţii dentare. Şi periajul prea puternic sau prea frecvent al dinţilor poate duce la retragerea gingiilor.

Albirea dinţilor

80% din pacienţii care urmează un tratament de albire a dinţilor vor suferi ulterior de sensibilitate dentară. Cele mai uzuale ingrediente pentru albirea dinţilor sunt peroxidul de hidrogen şi peroxidul de carbamidă, despre care se ştie că determină sensibilitatea dentară prin penetrarea smalţului dinţilor.

Eroziunea acidă

Multe dintre alimentele şi băuturile de care ne bucurăm ca parte din dieta noastră modernă – inclusiv băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din fructe, anumite fructe şi legume şi oţetul balsamic – conţin acizi care pot slăbi smalţul dinţilor şi conduce la uzura acestuia?

Consumul de alimente sau băuturi acide de 4 sau mai multe ori pe zi poate conduce la riscul de apariţie a eroziunii acide.
Dacă nu este tratată, această afecţiune, cunoscută sub numele de “uzură acidă” sau “eroziune acidă” poate conduce la apariţia  durerilor de dinţi, la decolorarea sau îngălbenirea dinţilor sau la apariţia de dinţi transparenţi, subţiaţi.

Toate acestea sunt din cauza pierderii smalţului de pe suprafaţa dintelui. Odată îndepărtat, smalţul nu mai poate fi refăcut. Şi deoarece primele semne sunt adesea greu de observat, putând fi sesizate numai de către medicul dentist, cea mai bună abordare este prevenţia proactivă.

Îngrijirea dinţilor sensibili

Dacă ai dinţi sensibili, există câţiva paşi simpli dar importanţi pe care îi poţi urma chiar de azi pentru a ameliora sensibilitatea dentară:

  • Ai grijă la igiena orală, inclusiv prin periajul corect şi utilizarea aţei dentare, pentru a preveni afecţiunile gingiei, ce pot sta la baza retragerii gingiilor.
  • Foloseşte o pastă de dinţi pentru dinţi sensibili şi cu conţinut mare de fluor, inclusiv  ape de gură, pentru a contribui la întărirea smalţului.
  • Nu peria dinţii prea puternic sau mai frecvent decât îţi recomandă medicul dentist.
  • Foloseşte o periuţă de dinţi cu peri moi, de preferinţă una special creată pentru persoanele cu dinţi sensibili.
  • Ai grijă la consumul de alimente acide care pot provoca uzura smalţului dinţilor, cum ar fi sucurile de fructe, vinul, sosurile de salată pe bază de oţet şi băuturile carbogazoase.
  • Evită scrâşnirea dinţilor sau strânsul din dinţi în timpul zilei. Solicită medicului dentist informaţii despre dispozitivele de protecţie a danturii pe timpul nopţii.
  • Consultă medicul dentist regulat pentru a efectua curăţarea profesionistă a dinţilor, a obţine recomandări şi sfaturi cu privire la îngrijirea dinţilor şi a sensibilităţii dentare.

Sursa: http://www.mouthhealthy.org, www.csid.ro



WE CARE, WE CAN





WE CARE, WE CAN