Parodontologie

A pacemaker is an electrically-charged medical device. Your surgeon implants it under your skin to help manage irregular heartbeats called arrhythmias.

Parodontologie

A pacemaker is an electrically-charged medical device. Your surgeon implants it under your skin to help manage irregular heartbeats called arrhythmias.
https://www.clinicamegadent.ro/wp-content/uploads/img-blog-post-10.jpeg
https://www.clinicamegadent.ro/wp-content/uploads/img-blog-post-07-1.jpg
https://www.clinicamegadent.ro/wp-content/uploads/img-gallery-20.jpg
https://www.clinicamegadent.ro/wp-content/uploads/img-blog-post-06-1.jpg

Parodontologie

Title:

Description:

img-blog-post-10
img-blog-post-07
img-gallery-20
img-blog-post-06

Parodontologie

A pacemaker is an electrically-charged medical device. Your surgeon implants it under your skin to help manage irregular heartbeats called arrhythmias.

Parodontologia este o specialitate stomatologica care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor aparatului de sustinere a dintelui in os, aparat numit parodontiu marginal.
Cuvantul parodontologie provine prin alaturarea a 2 cuvinte: para — in jurul si odontos — dinte.

Parodontiul marginal este alcatuit din 4 structuri importante:

  • Gingia – acopera osul alveolar si inveleste dintele pana la nivelul coroanei dentare
  • Cementul dentar – acopera radacinile dintelui
  • Osul alveolar – asigura sustinerea si implantarea dintelui
  • Ligamentele periodontale – sunt o retea de fibre elastice care leaga radacina dintelui de osul alveolar

Cand vorbim despre boala parodontala ne referim la o tulburare care afecteaza una sau mai multe structuri ce alcatuiesc parodontiul marginal.

Care sunt principalele cauze ale bolii parodontale?

Boala parodontala este rezultatul direct al actiunii placii dentare care se acumuleaza pe suprafata dintilor in special in apropiere de marginea gingivala.

Placa dentara sau placa bacteriana este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza a aparitiei bolilor parodontale si a cariilor dentare. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

Daca placa dentara nu este indepartata eficient dupa fiecare masa (vezi igiena orala), bacteriile care formeaza placa (care pot fi favorizate si de alti factori de risc) vor cauza (in timp) aparitia bolii parodontale.

Factorii de risc includ anumite anomalii anatomice ale parodontiului marginal, un raspuns imun prea agresiv al organismului, tulburari genetice, fumatul etc.

Desi acesti factori de risc joaca un rol important in producerea si evolutia bolii parodontale, este unanim acceptat ca fara placa bacteriana boala parodontala nu poate aparea.

Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii care se impart in 2 categorii:

Gingivita: este o afectiune inflamatorie nedistructiva a structurii superficiale a parodontiului marginal (gingia)
Parodontita marginala profunda sau Paradontoza: este a afectiune distructiva a structurilor profunde ale parodontiului marginal (ligamentele periodontale si osul alveolar).

 

Tratamentul profilactic

Bolile parodontale pot fi prevenite printr-o igiena orala regulata, care include periaj dentar zilnic (minim de 2 ori pe zi) si folosirea corecta a atei dentare. Periutele interdentare pot fi de asemenea utile deoarece ajuta la eliminarea placii dentare dintre dinti.

O alta metoda de prevenire poate imbraca forma controalelor periodice regulate. Multe din metodele folosite pentru prevenirea gingivitei pot fi folosite si ca tratament in fazele initiale.

Aceste manopere pot fi efectuate in timpul controalelor periodice : detartraj, periaj profesional, irigatii cu substante antiseptice etc.

 

Tratamentul gingivitei

Principalul obiectiv al tratamentului gingivitei este indepartarea factorului cauzator: placa dentara.

Sfaturi privind igiena orala

Primul pas este motivarea pacientilor privind conducerea unei igiene orale corecte. Pacientii trebuie sa inteleaga ca in lipsa unei igiene orale corecte si regulate, toate celelalte masuri nu isi mai au practic sensul, iar gingivita va recidiva in scurt timp.

Medicul stomatolog poate da sfaturi privind tehnica periajului corect, folosirea atei dentare sau alte masuri importante.

Detartrajul si planarea radiculara

Masurile de igienizare orala realizate de catre pacient acasa trebuie combinate cu o terapie activa la cabinetul stomatologic. Scopul detartrajului si al planarii radiculare este indepartarea tartrului si a placii dentare.

Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata, de asemenea nociva pentru gingie si structurile parodontiului marginal.

Detartrajul si planarea radiculara reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.

Diferenta dintre detartraj si planarea radiculara este foarte mica si, in general, ambele procedee se executa simultan.

Detartrajul se refera la indepartarea tartrului si a placii dentare supragingivale (situate deasupra marginii gingiei) si subgingivale (situate sub gingie)
Planarea radiculara se refera la indepartarea tartrului si a placii dentare de pe suprafata radacinilor

Periajul profesional

Periajul profesional îndepărtează placa dentară rămasă după detartraj inclusiv diversele pete sau coloraţii de pe suprafaţa dinţilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.

Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat în fluor, fiind aplicată pe suprafaţa dinţilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc ataşate la micromotor.

Periajul profesional este foarte eficient în îndepărtarea plăcii însă trebuie însoţit de o igienă orală regulată.

Apele de gura si irigatiile cu substante antiseptice

Exista mai multe substante antiseptice care au abilitatea de a reduce inflamatia gingivala. (triclosanul, clorhexidina, mentolul etc.)

Aceste substante pot fi incorporate in paste de dinti speciale, ape de gura sau solutii de irigare aplicate de medicul stomatolog la cabinet. Medicul specialist va prescrie aceste substante in functie de necesitatile fiecarui pacient.

Evaluare si ingrijire

Dupa tratament, starea gingiei va trebui reevaluata la intervale stabilite de medicul dentist. In urma reevaluarilor, medicul poate schimba planul de tratament si poate oferi pacientilor alte indicatii de intretinere.
Daca tratamentul s-a finalizat cu succes, pacientul va fi informat asupra masurilor de ingrijire pe care trebuie sa le urmeze pentru tot restul vietii. Acestea includ o igiena orala impecabila si controale periodice minim de 2 ori pe an.
Daca igiena orala nu este satisfacatoare, este foarte probabil ca gingivita va recidiva.

 

Tratamentul paradontozei

Un tratament corect incepe prin indrumarea pacientilor catre o igiena orala impecabila. Persoanele care sufera de paradontoza trebuie sa inteleaga de la inceput ca masurile privind igiena orala si intretinerea profesionala trebuie conduse tot restul vietii.Terapia initiala

Terapia initiala se orienteaza spre inlaturarea agentilor cauzatori ai bolii: placa dentara si tartrul. Aceste procedee sunt folosite si in tratamentul gingivitei, deoarece factorii cauzatori sunt aceiasi.

Tratamentul chirurgical

Dupa 4-6 saptamani de la terapia initiala, pacientul este reevaluat pentru a se stabili daca inflamatia a regresat. Daca adancimea pungilor parodontale s-a redus, este un semn bun.

Tratamentul chirurgical este indicat doar daca terapia initiala a dat rezultate nesatisfacatoare.

De exemplu, daca pungile parodontale au peste 5 mm adancime si nu s-au micsorat dupa terapia initiala iar gingia sangereaza la sondare este foarte probabil ca boala parodontala va progresa in continuare provocand noi distructii osoase.

Obiectivul principal al unei interventii chirurgicale parodontale este de a crea acces pentru a se putea indeparta in totalitate tartrul si placa dentara.

Una din cele mai folosite metode chirurgicale este operatia cu lambou.

Category
Servicii
Tip serviciu
Parodontologie
Costuri
Începând de la 100 lei

Leave a Reply
WE CARE, WE CAN

WE CARE, WE CAN