Estetica dentară

Estetica dentară reprezintă orice tratament care are ca rezultat cosmetizarea arcadelor dentare și obținerea unui zâmbet cât mai plăcut și atrăgător.

Estetica dentară

Estetica dentară reprezintă orice tratament care are ca rezultat cosmetizarea arcadelor dentare și obținerea unui zâmbet cât mai plăcut și atrăgător.
https://www.clinicamegadent.ro/wp-content/uploads/kurhan090500502_900x600px.jpg
https://www.clinicamegadent.ro/wp-content/uploads/shutterstock_153342155.jpg
https://www.clinicamegadent.ro/wp-content/uploads/shutterstock_101245336.jpg

Estetica dentară

Title:

Description:

kurhan090500502_900x600px
shutterstock_153342155
shutterstock_101245336

Estetica dentară

Estetica dentară reprezintă orice tratament care are ca rezultat cosmetizarea arcadelor dentare și obținerea unui zâmbet cât mai plăcut și atrăgător.

Estetica dentară reprezinta orice tratament care are ca rezultat cosmetizarea arcadelor dentare si obtinerea unui zambet cat mai placut si atragator.

Estetica dentara nu este o ramura aparte a stomatologiei, ci, sub acest nume, inglobeaza tehnici si proceduri din mai multe specialitati stomatologice care au toate scopul de a imbunatati aspectul arcadelor dentare si/sau a gingiilor si tesuturilor moi din cavitatea bucala.

Care sunt cele mai importante proceduri ce tin de estetica dentară?

Estetica dentară include mai multe proceduri extrem de folosite în ziua de azi cum ar fi:

 • albirea dentară
 • fatetele dentare
 • bonding-ul dentar
 • remodelarea dentară
 • reconturarea gingivală

Albirea dentară

Albirea dintilor este cel mai cunoscut si folosit procedeu de estetica dentara. Potrivit unei definitii acceptate de majoritatea specialistilor, albirea dentara restabileste culoarea naturala a dintilor sau “albeste” dintii dincolo de aceasta.

In prezent, exista multe metode de albire a dintilor, unele dintre ele oferite si in magazine sau farmacii. Cu toate acestea, cea mai indicata optiune este albirea supervizata de medicul stomatolog.

 

Riscuri

Cele mai intalnite reactii secundare care pot aparea in urma unui tratament de albire sunt cresterea sensibilitatii dintilor si iritatii minore la nivelul gingiei. De obicei, asemenea reactii sunt minore si dispar la cateva zile dupa intreruperea tratamentului.

Este important ca pacientii sa consulte medicul inainte de debutul procedurii deoarece anumite situatii pot contraindica (temporar) inceperea tratamentului (sensibilitate dentara crescuta, retractia gingivala, gingivita, obturatii sau lucrari dentare defectuoase).

Albirea nu influenteaza culoarea “plombelor” din compozit sau a altor restaurari dentare. Nu va afecta lucrarile ceramice, din aur sau alte aliaje metalice.

Expunerea prelungita a dintilor la agentii de albire poate afecta smaltul. Albirea dintilor nu este recomandata la copii sub 16 ani sau la femei in perioada de lactatie.

Fațetele dentare

Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar fata exterioara, vizibila a dintelui. Fatetele se folosesc fie pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafata exterioara a acestuia.

Fatetele pot fi confectionate din 2 tipuri de materiale : ceramica dentara sau compozit (un material similar cu cel cu care se executa “plombele” dentare).

Indicatii

Fatetele sunt un instrument important pentru medicul estetician. Acesta poate folosi o singura fateta pentru a imbunatati aspectul unui dinte care a suferit modificari de culoare sau fracturi minore sau mai multe fatete pentru a schimba fizionomia unei intregi arcade.

Fatetele dentare se pot indica in mai multe situatii :

 • Pete inestetice pe suprafata exterioara a unui dinte sau schimbari de culoare (de exemplu, dinti ingalbeniti) care nu se pot trata prin albire.
 • Mici defecte de smalt pe suprafata unui dinte
 • Abrazia prematura a dintilor
 • Dinti care au fost scurtati datorita unui proces de uzura
 • Aparitia de spatii dizgratioase intre dinti datorita retragerii papilei dentare
 • Fatetele pot fi folosite pentru a inchide spatii inestetice formate intre dinti
 • Fatetele pot fi indicate si in cazul unor inghesuiri sau incalecari pentru a da intregii arcade un aspect simetric si uniform.

 

Ingrijire si riscuri

Fatetele dentare sunt lucrari protetice rezistente care pot avea o durata destul de lunga de viata. Ca si la orice alt tip de restaurare dentara, igiena orala minutioasa si controalele periodice sunt conditii obligatorii pentru ca fatetele sa aiba un prognostic cat mai bun.

Ca si accidente ce pot aparea, putem aminti fractura sau ciobirea fatetelor. Pentru a diminua riscul, este indicat sa se evite muscarea de alimente si obiecte dure.

Bondingul dentar

Bonding-ul dentar este o metoda prin care medicul dentist aplica un material compozit de culoarea dintelui pe una din fetele acestuia cu scopul de a imbunatati aspectul estetic.

Bonding-ul dentar este posibil datorita unei proprietati speciale a materialelor compozite, numita bonding. Aceasta proprietate va asigura o legatura foarte puternica intre materialul compozit si dinte.

Bonding-ul necesita o preparare minima a dintelui. Materialul compozit este aplicat pe suprafata dintelui, modelat corespunzator si polimerizat cu ajutorul lampii de fotopolimerizare apoi finisat si lustruit.

Indicatii

Bonding-ul dentar se foloseste strict din motive estetice :

 • pentru a imbunatati aspectul unui dinte care a suferit mici modificari de forma sau culoare
 • pentru a inchide spatiile dintre dinti
 • pentru a “alungi” dintii prea scurti si inestetici
 • pentru a schimba forma sau culoarea unui dinte
 • pentru a proteja radacinile dezgolite in caz de retractie gingivala.

 

Remodelarea dentara

Prin remodelare dentara se indeparteaza prin slefuire mici cantitati de smalt pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte.
De multe ori, remodelarea dentara este combinata cu bonding-ul sau cu alte procedee de estetica dentara, cum ar fi albirea sau aplicarea de fatete.

Indicatii

Remodelarea dentara se indica mai ales pacientilor care au nevoie de mici ajustari pentru a obtine rezultatul estetic dorit.
Remodelarea poate fi folosita pentru a corecta fracturi mici in suprafata smaltului sau pentru a realiza mici modificari privind lungimea, forma sau pozitia dintilor. Se mai poate indica pentru a indrepta dinti usor incalecati sau pentru a scurta dintii extrem de alungiti.

Reconturarea gingivala

Reconturarea sau remodelarea gingivala este un procedeu estetic prin care se ridica (sau coboara) marginea gingivala si se rezolva problema unui contur gingival neregulat si asimetric.
Reconturarea este o manopera chirurgicala prin care se intervine asupra gingiei si, uneori, asupra osului alveolar pentru a crea un contur gingival simetric, obtinand astfel un zambet mai placut si mai atragator.

Indicatii

Remodelarea gingivala se poate indica din mai multe motive:

 • daca gingiile acopera prea mult dintii definitivi
 • in cazul unui zambet care expune prea mult gingia
 • pentru alungirea unor dinti scurti si inestetici
 • daca pacientii nu sunt multumiti cu aspectul estetic; este mult mai agreabil ca marginea gingivala sa apara simetrica si regulata.
Category
Servicii
Tip serviciu
Estetică
Costuri
Începând de la 100lei

Leave a Reply
WE CARE, WE CAN

WE CARE, WE CAN